Всеки трети интервюиран или 32.6% посочват, че биха предпочели да живеят

...
Всеки трети интервюиран или 32.6% посочват, че биха предпочели да живеят
Коментари Харесай

32.6% от българите биха предпочели да живеят по времето на управлението на Тодор Живков

Всеки трети интервюиран или 32.6% показват, че биха предпочели да живеят по времето на ръководството на Тодор Живков, а 28.1% - времето след 1989 година

Това демонстрира проучване на Националния център за парламентарни проучвания (НЦПИ), а данните са оповестени на страницата на Народното събрание. Проучването е извършено в интервала 6-20 юни 2023 година и са интервюирани 1000 пълнолетни български жители, интервюирани по домовете им.

По време на ръководството на цар Борис III биха избрали да живеят 8%, а на цар Фердинанд – 2%.

Привърженици на интервала на ръководството на Тодор Живков са 53% от респондентите на възраст над 59 години, 60 % от нискообразованите респонденти, 57 % от извънредно бедните, 40 % от живеещите в селата, 36 % от живеещите в дребните градове. В най-висока степен носталгия към тези години заявяват най-вече респондентите със мощно изразени национално-патриотични настройки, показват от Центъра.

Предпочитащите да живеят по времето на демокрацията след 1989 година са най-често: хора на възраст сред 30 и 39 година,високообразовани респонденти, поданици на столицата и градовете - регионални центрове, респонденти със стандарт на живот по-висок от междинния за страната.

* Проучването е извършено в интервала 6-20 юни 2023 година и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1000 пълнолетни български жители. Извадката е двустепенна, гнездова, инцидентна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на обитаемоте места, които попадат в извадката, стратифицирана по местоживеене. По метода на полустандартизираното изявление лице в лице, респондентите са интервюирани по домовете им. Подборът на респондентите в семействата е осъществен по модифициран способ на Лесли Киш (най-близка рождена дата). Максимална неточност при дялове от 50%: +/– 3,5%. Изследването на НЦПИ е осъществено по съпоставими методика на регистрацията и методика на извадката и резултатите от изследването са сравними с данните от проучвания на Центъра, извършени от 1999 година до момента.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР